Hur många kcal innehåller en pizza?

En pizza innehåller ofta upp emot 1 000 kcal. Energiinnehållet kan dock variera stort beroende på vilket pålägg du väljer att ha på pizzan samt hur stor pizzan är. Grönsaker på pizzan ger generellt färre kalorier än vad en pizza med bearnaisesås ger.

Kaloriinnehållet varierar med toppingen

Det går inte att svara exakt på hur många kcal det finns i en pizza eftersom det varierar väldigt mycket beroende på vad du väljer att ha på pizzan. Generellt innehåller en pizza relativt mycket kalorier. En Capricciosa kan utan problem innehålla mellan 900 – 1 100 kcal. Alltså cirka halva av det rekommenderade dagsintaget för de flesta människorna. Jämför detta med en omelett som endast innehåller cirka 200 kcal.

Många av kalorierna sitter i brödet och i den smälta osten och det är såklart svårt för dig att påverka. Eftersom ost innehåller mycket mättat fett och energi bör du välja pålägg som är mer fettsnålt för att minska det totala energiinnehållet på pizzan då fett är det näringsämnet som innehåller flest kcal.

Välj kalorisnålt

Tonfisk och räkor är två alternativ av pizzatopping som innehåller få kalorier. Räkor innehåller cirka 100 kcal per 100 gram, jämför det med bacon som också är en populär pizzatopping som innehåller 540 kcal per 100 gram. Tonfisk och räkor innehåller dessutom mycket protein som är mättande. Ett annat bra alternativ är att välja en vegetarisk pizza då de flesta grönsakerna innehåller få kalorier. Grönsaker har också stor volym vilket gör att pizzan ser stor ut samt att det ger dig en bra mättnadskänsla.

Det du verkligen bör undvika att ha på din pizza för att hålla den så kalorisnål som möjligt är olika såser. Såser som bearnaisesås eller vitlöksås innehåller väldigt mycket kalorier. Vill du absolut ha det på din pizza kan du be om att få såsen bredvid. Då kan du själv kontrollera mängden sås du får i dig. En portion bearnaisesås innehåller cirka 350 kcal, alltså mer än vad en hel soppa från Cambridge innehåller, och då pratar vi endast om såsen.

Ät en mindre pizza

Storleken kommer också att påverka hur många kcal en pizza innehåller. Du kan själv påverka det genom att exempelvis beställa en barnpizza eller att dela på en pizza med en kompis.

Vill du gå ner i vikt bör du generellt sett undvika att äta pizza då det är svårt att få en pizza att bli riktigt kalorisnål. Gör du riktigt bra val kan du möjligtvis få en pizza att innehålla cirka 700 kcal. Det är dock fortfarande relativt mycket för någon som försöker gå ner i vikt.

 

 

Lämna en kommentar

Item added to cart.
0 items - £0.00