Ät billig mat när du går på diet

Att äta nyttigt eller att gå på en diet behöver inte innebära att du får högre matkostnader. Du kan absolut hitta billig mat och hålla nere din matbudget även när du går på diet. Det gäller dock att du har en del kunskap om mat och hur du ska tänka kring dina matinköp. Många gånger kan dietmat faktiskt sänka dina matkostnader.

Ät mer vegetariskt

Vegetarisk mat kan vara både väldigt hälsosam och billig. Om du börjar äta en massa köttsubstitut kommer förstås priset att dra i väg väldigt snabbt, men äter du mer naturligt vegetariskt kan du hålla matkontot på riktigt låga nivåer.

Bönor, linser och spannmål

Bra vegetarisk mat som är både billig och hälsosam är framför allt bönor, linser, en del spannmål och självklart grönsaker. Bönor och linser kan du få riktigt billigt om du köper torkade varianter som du sedan själv blötlägger och kokar. Det tar lite tid, men kommer sedan att vara väldigt billig mat.

Bönor är en bra vegetarisk källa till protein, som är användbar i många maträtter.

Ägg

En annan vegetarisk proteinkälla som är perfekt dietmat och perfekt budgetmat är ägg. Ekologiska ägg kostar runt 3,5 – 4 kronor styck, och är fullproppade med bra näringsämning, vitaminer och mineraler.

En bra maträtt för dig som går på diet och måste hålla nere matkostnaderna är omelett. En omelett med riven ost innehåller cirka 350 kcal, medan en omelett på endast tre ägg inte innehåller mer än cirka 150 kcal.

Ägg innehåller en del kolesterol men de flesta kan äta flera ägg om dagen utan kolesterolvärdena påverkas negativt.

Planera alltid din mat

En av de sakerna som verkligen kan göra att båda kalorierna och pengarna sticker i väg är när du inte planerar din mat. Att spontanhandla middag, speciellt när du redan är hungrig slutar aldrig bra. Ha en plan för veckans mat, och se till att du har allting hemma.

Du kan exempelvis planera hela veckans mat på söndagar och sedan åka i väg och handla allt du behöver. Planera gärna mat som du kan laga storkok av och som du kan förbereda, så slipper du stå och laga mat från grunden varje dag.

När du behöver spara pengar i vardagen

Om du vill gå på en diet eller bara ha fokus på att äta hälsosamt men verkligen behöver hålla nere på kostnaderna är det inte bara vad du äter du behöver tänka på. Det finns många bra tips om hur du kan spara pengar i vardagen, både gällande din matlagning och din livsstil över lag.

Tips för att hålla matkostnaderna nere

  • Laga storkok, då har du mat redo och slipper göra ogenomtänkta beslut.
  • Ät mindre mat – du går ner i vikt och det kostar mindre
  • Skippa allt onödigt, som fika och fredagsmys
  • Släng inget – se till att göra kylskåpsrensning regelbundet
  • Ät inte på restaurang
  • Ta med matlåda

Andra tips på hur du kan spara pengar i vardagen

  • Säg upp gymkortet – träna hemma heller i ett utegym
  • Promenera och cykla i stället för att ta bilen/bussen
  • Handla begagnat eller inte alls under en period
  • Se över dina krediter och lån

Den sista punkten, att se över dina krediter och lån kan faktiskt göra stor skillnad i din ekonomi. I stället för att ha flera smålån och krediter kan du samla dina lån och på bättre villkor. Det kan vara bra att väga flera lån mot varandra för att hitta bästa erbjudandet.

Lämna en kommentar

Item added to cart.
0 items - £0.00