Fem tips för att gå ner i vikt

Har du försökt gå ner i vikt utan att lyckas? Du är inte ensam om det, att gå ner i vikt och behålla vikten är svårt. Vi har samlat våra bästa tips för att hjälpa dig lyckas.

Kortfattat: våra 5 tips för viktnedgång

  1. Skaffa nya matvanor
  2. Ta hjälp av en kostrådgivare, coach eller annan expertis
  3. Välj mat som mättar bra men innehåller få kalorier
  4. Börja röra på dig mer
  5. Undvik mat med mycket fett och socker

Skaffa nya matvanor

Om du vill att något ska förändras, behöver du göra förändringar. Vill du gå ner i vikt kommer du att behöva förändra dina matvanor. Dina nuvarande matvanor har lett till din övervikt och behöver därför ändras. För att kunna ändra dina matvanor behöver du först få koll på dina nuvarande matvanor. En diet att följa kan vara ett bra sätt att börja ändra dina kostvanor. En diet eller bantningsmetod är för många tydlig och enkel att följa. Hitta en bantningsmetod som passar dig och ditt liv.

Ta hjälp av en expert

Det finns mycket hjälp att få och varför ska du inte använda expertisen som finns där ute. Du kan ta hjälp av en kostrådgivare eller en dietist för att få mer kunskap om matvanor och viktnedgång. Men att ta hjälp av någon kunnig kommer inte bara att ge dig mer kunskap om mat utan kommer också kunna hjälpa dig att hitta motivation. I och med att du faktiskt betalar någon samt att du behöver rapportera till någon, kommer du bli mindre benägen att fuska med din plan, detta är något många som har gått ner i vikt vittnar om.

Vi gillar som bekant Cambridge metoden just för att du där även kan få tillgång till en coach.

Välj mat som mättar bra

En kalori är inte alltid bara en kalori, olika råvaror ger olika mycket mättnadskänsla. Proteinrik mat kommer göra att du känner dig mätt längre än vad kolhydratsrik mat gör. Så även om två råvaror innehåller lika mycket kalorier kommer de att kunna påverka dig olika. Välj gärna fettsnåla proteiner, så som kyckling, skaldjur eller keso eftersom fett innehåller mycket energi.

Det är också bra att äta mycket grönsaker. Många grönsaker är nämligen väldigt kalorisnåla men har stor volym, vilket gör att magen fylls ut och du kommer att få en behaglig mättnadskänsla. Välj din mat med omsorg för att slippa känna hunger.

Rör på dig mer i din vardag

För att gå ner i vikt behöver du äta mindre kalorier än vad du gör av med, men du kan inte äta hur lite som helst heller. Därför är det också viktigt att du rör på dig och faktiskt ser till att göra av med kalorierna. Visst är det bra att hård träning, men ett träningspass bränner faktiskt inte så mycket kalorier som man kan tro. Därför är vardagsmotionen a och o. Se till att du kommer upp i minst 10 000 steg om dagen. Små förändringar kan göra skillnad, ta trapporna istället för hissen och gå istället för att åka bil.

Undvik mat med mycket fett och socker

Kanske är det ganska självklart att du försöker undvika godis, chips och läsk när du försöker gå ner i vikt, men även mat som kan kännas nyttig kan innehålla mycket kalorier. Fett är det näringsämnet som är energitätast och är något som bör undvikas vid viktnedgång. Även mat som generellt är kalorisnålt kan bli en riktig kaloribomb om den kombineras fel. En omelett är exempelvis mycket bra mat, men med svampstuvning på ökar kaloriinnehållet enormt.

I videon nedan får du bra tips på vad du ska äta för att gå ner i vikt av Kristina Andersson som dietist.

Lämna en kommentar

Item added to cart.
0 items - £0.00