Vad betyder kcal?

Kcal betyder kilo kalorier, men oftast säger man bara kalorier. Kalorier är en energienhet och brukar användas när man talar om mat och hur mycket energi vi förbrukar. En vuxen människa rekommenderas att äta ungefär 1 500 – 2 500 kcal varje dag beroende på ålder och vikt.

Vad kcal står för

En kalori betyder egentligen den energi det tar för vatten att öka en grad Celcius i temperatur. Det är endast när man talar om mat och motion man talar om kcal, i övrigt när man talar om energi brukar man använda enheten joule. En kcal är 1 000 kalorier som i sin tur motsvarar 4 184 joules.

Allting innehåller kalorier

Allting som vi äter innehåller kalorier, men en del mat innehåller mer och en del mindre. För att gå ner i vikt måste du äta mindre kalorier än vad du gör av med. Du förbrukar kalorier hela tiden, eftersom kroppen använder energi till alla sina funktioner. Du kommer däremot att göra av med mer kalorier vid träning. En vuxen människa behöver mellan 1 500 kcal och 2 500 kalorier per dag, beroende på ålder och storlek. Vill du gå ner i vikt bör du räkna ut hur många kalorier du får i dig nu och dra bort lite från det.

Olika näringsämnen innehåller olika mycket kalorier. Kolhydrater och protein innehåller fyra kcal per gram, medan fett innehåller nio kcal per gram. Därför brukar man tala om fett som energität mat.

För att se till så att du äter mindre kalorier än vad du gör av med finns det olika metoder. Du kan följa olika bantningsmetoder eller så kan du helt enkelt räkna kalorierna du äter. Det finns många listor som talar om hur många kcal varje råvara innehåller. Du kommer då att behöva väga maten du äter, för att kunna räkna ut hur mycket kalorier den innehåller.

Bra och dåliga kalorier

En kalori är alltid en kalori, och äter du mindre än du gör av med kommer du att tappa i vikt. Men det brukar ändå talas om bra och dåliga kalorier. Det har att göra med hur mättande olika livsmedel är och hur de påverkar din hälsa. Exempelvis kan en avokado innehålla lika mycket kalorier som en skål med godis, men de kommer att påverka dig på helt olika sätt. Avokadon kommer att ge dig en mättnad som består ett tag, medan godiset inte kommer få dig att känna dig mätt och det påverkar ditt blocksocker och din hälsa negativt.

Väljer du att räkna kalorier bör du därför också titta på annat näringsinnehåll för optimal hälsa. Därför kan det ibland vara enkelt att följa en diet, exempelvis en pulverdiet. Då vet du direkt hur mycket kalorier du får i dig samtidigt som du vet att du får i din alla näringsämnen du behöver.

 

 

 

Lämna en kommentar

Item added to cart.
0 items - £0.00