För att kunna gå ner i vikt är det viktigt att man både tränar och äter rätt. Men om man saknar den motivation som krävs för att träna kan en PT, eller personlig tränare vara ett bra alternativ. I den här artikeln upplyser vi dig om vilket pris som gäller för en PT, både per månad och per timme.
Vad kostar en PT per timme?
En PT kostar i regel mellan 500 och 1 000 kronor per timme. Det pris du betalar beror främst på var du bor, då personliga tränare som arbetar i storstäder ofta tar 900 till 1 000 kr per timme. Utöver det påverkar PT:ns utbildning, erfarenhet och gymmets beläggning det pris du betalar.
Vad ligger priset för en PT på per månad?
En PT kostar cirka (750*5=3750) 3 750 kr per månad. Vi räknar i detta fall med att du tränar med din PT fem timmar per månad, och att det pris som gäller ligger på 750 kronor per timme. Notera att man ibland kan få rabatt om man beställer flera pass på en och samma gång.
Den faktorn har vi inte räknat med i den uträkning som vi presenterat ovan.
Läs mer: Så kan du gå ner 20 kg i vikt
Hur ofta ska man träna med en PT?
Du bör genomföra 4 till 6 pass med en PT per månad. Om du vill spara pengar kan du välja att ta färre pass. Det vill säga genomföra fler träningspass själv, samtidigt som du tänker på allt det som din PT har berättat för dig. Det är ofta en bra idé att träna lika frekvent själv, som med sin PT.
Som Friskis och Svettis i Jönköping förtydligar kan man även tjäna pengar på att dela på en PT tillsammans med en kompis.
5 saker som särskiljer en bra PT från en dålig PT
- En bra PT ger dig kostråd, och räknar inte bara reps.
- En bra PT planerar din träning i förväg, både kort- och långsiktigt.
- En bra PT klarar av att rehabilitera dig om du skulle skada dig.
- En bra PT anpassar din träning så att den passar dina förutsättningar.
- En bra PT sätter upp långsiktiga mål, och ser till att du följer dem.
Timkostnaden för en bra PT ligger ofta på nära 1 000 kronor i timmen. Dåliga PT:s kan ibland kosta så lite som 200 kronor per timme. Det är alltid en bra idé att betala mer för en PT som vet vad hen gör. Med en dålig PT i ryggen är det lika bra att spara pengarna och träna själv. Eller förslagsvis byta till en PT som vet vad hen gör.
Lästips: Fem perfekta tips för att gå ner i vikt
Tre olika sätt att finansiera en PT
1. Bli egen gyminstruktör
Om du arbetar hos en gymkedja likt friskis & Svettis, STC eller SATS erbjuder de oftast sina anställda olika former av rabatter. Du kan till och med i vissa fall få gratis PT vid behov. Detta är ett bra alternativ om du har tid över och är exempelvis student.
2. Dela på en PT
Om du har fler som vill få hjälp av en PT kan du ansöka om PT-hjälp i grupp. Det kan handla om att lära sig simma, lära sig ett visst redskap eller annat alternativ kopplat till PT. Detta är oftast bra för då kan du använda andra i gruppen efter PT-hjälpen och fråga om rådgivning om du inte kommer ihåg vissa övningar.
3. Snabblån
Du bör ej ta ett snabblån för att få hjälp av en PT. Dock kan det vara en bra lösning om kontot är tomt och du har bokat in PT-tid. Dock ska du vara extra försiktig med villkoren snabblån ger med sig. Räntor upp till 45% har varit möjliga att ansöka om.